Как се нанася парфюм

Най-подходящите участъци за нанасяне на парфюм са местата, върху които се долавя пулсът. Върху тях парфюмът разива свята пълнота, а освен това те са най-подходящите от дерматологична гледна точка за ароматните му компоненти - китките, свивките на ръцете и на краката, гънката на врата, темето, слепоочията. Парфюмът може да се нанася и върху зоните, в които се концентрира топлината на тялото - между гърдите, върху гърба, корема. 

Нанасянето на парфюм е цяло изкуство, той може да напомня присъствие, да издава дискретност, умело да подчертава външния вид и да достига до съблазън. Когато се нанася по китките, те не трябва да се вртриват една в друга, за да не се отслаби уханието. Ако се впръсква между гърдите или по врата, желателно е това да става на облачета, от разстояние 15-20 см, за да не останат концентрирани петна по кожата. Можем да напръскаме връхчетата на пръстите се и тогава да разнесем аромата зад ушите. Зад коленете ароматът ще се запази най-дълго, затова също е необходима умереност. Косата не е любимо място за парфюмиране, но това е любимо място за впръскване на индийските жени.
Има различни начина за нансяне на парфюм. Има известен френски метод да се впръсне във въздуха и след това да се влиза в получения ароматен облак и др.
Траен аромат се получава и с т. нар ефект на напластяване - използват се продукти със същата миризма като парфюма - например душ-гел, лосион, рол-он и др. Това създава впечатление на дълбоко, многопластово ухание и удължава живота на аромата върху тялото ни. През лятото може да се използва само лосион за тяло или дезодорант, а вечер да се напластява.
Добре е парфюмът да се нанася върху току-що измитата кожа на слепоочията, от вътрешната страна на китката и лакътя, както и под мишниците. Може също така да се напръска леко косата и кожата на главата.
Добра идея също е да се смесват аромати, въпреки погрешните митове това да не се прави. Смесването обаче има своите правила - смесват се аромати от една и съща или сходна категория. Може да се постигне нова, много интересна комбинация. Вариант е и да се използва едни аромат сутрин, а вечер друг.